[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki,
oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki.
Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch posypać
oliwkami.
Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do
smaku.
Sałatkę polać sosem.
www.MniamMniam.pl/forum 103
Jotka
ZIELONA SAAATKA Z OSCYPKIEM
Dla miłośników góralskiej kuchni - wypróbowana dopiero co właśnie 
1 sałata masłowa, 1 pomidor, 1 surowy ogórek, 1 oscypek  120 g, pół
pęczka szczypiorku
Sos do sałaty:
1/3 pojemniczka (wielkości 250 ml) kwaśnej śmietany 18%, 4 łyżki
majonezu Babuni, 1 łyżeczka bryndzy owczej, 2 łyżeczki żurawiny, 1/3
niedużej białej cebuli drobniuteńko posiekanej, szczypta: cukru, chili,
soli, troszkę więcej niż szczypta pieprzu i bazylii suszonej, żubrówka  w
ilości mieszczącej się w 2 nakrętkach z półlitrowej butelki tego trunku
Sałatę po umyciu dobrze odsączyć (najlepiej odwirować), pociąć na paseczki, zostawić
parę listków do dekoracji. Pomidor i górek pokroić w kostkę, oscypek pokroić na
plasterki i potem na cienkie zapałki. Wymieszać, zostawiając dość sporo pokrojonego
oscypka do dekoracji.
Przygotować sos:
Rozetrzeć bryndzę, wymieszać ze śmietaną, majonezem, żurawiną i żubrówką, dodać
posiekaną cebulkę i pozostałe przyprawy.
Wlać sos do sałaty, wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.
Udekorować pozostawionymi listkami sałaty i zapałkami oscypka.
Trzeba tu się troszkę przyłożyć do sosu, próbując, żeby nie przedobrzyć z przyprawami,
ten wydaje mi się smaczny i ciekawy.
www.MniamMniam.pl/forum 104
Silver22
SAAATKA RY%7łOWO-PAPRYKOWA
20 dag ryżu; 1 średni seler; 2 cebule; 2 ogórki konserwowe; 2 czerwone
papryki; 20 dag kiełbasy szynkowej; 1 opakowanie jogurtu - 150 g; 4-5
łyżek soku pomidorowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 2-3 łyżki
zalewy z ogórków; odrobina sosu tabasco; 4 łyżki majonezu; szczypta
cukru; kilka gałązek natki pietruszki; sól, biały pieprz.
Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30
minut.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tarki utrzeć seler, po
czym krótko obgotować go w małej ilości osolonej wody. Ogórki pokroić w plasterki.
Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski.
Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Dobrze wymieszać przygotowane
wcześniej składniki.
Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę ogórkową oraz cukier.
Doprawić solą, pieprzem, sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodawać do sałatki -
wszystko razem dokładnie mieszając. Sałatkę odstawić na 1 godzinę, aby nabrała pełni
aromatu.
Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać
przybraną gałązkami natki pietruszki.
www.MniamMniam.pl/forum 105
Silver22
SAAATKA Z BOCZKIEM
- 1 sałata - 2 pomidory - 1 papryka - 1 cebula - 5 dag boczku
- 3 kromki chleba - oliwa - po 1 łyżeczce musztardy i octu winnego
żółty ser - szczypiorek - natka - bazylia - sól - pieprz
Sałatę opłukać, paprykę i pomidory umyć, pokroić w kostkę i na plasterki, kromki
chleba pokroić w kostkę, przyrumienić na suchej patelni.
Boczek pokroić na cienkie plastry, podsmażyć na patelni, tak aby wytopiła się
większość tłuszczu, cebulę pokroić w kostkę.
Oliwę z oliwek dokładnie wymieszać z musztardą, na koniec połączyć z octem,
szczypiorek, natkę i bazylię opłukać, osuszyć, pokroić.
Na liściach sałaty położyć warzywa, boczek, grzanki, przyprawić, polać sosem, posypać
zieleniną i wiórkami żółtego sera.
Szczurka
SAAATKA Z RY%7łEM
pomidor, ogórek, kukurydza, papryka, ryż, majonez, przyprawy.
Gotujemy ryż (jak na 8 osób to 2 torebki wystarczą, bo za dużo ryżu tez nie może być),
w czasie gotowania dobrze jest rzucić jakąś kostkę rosołową, także żeby był kolorek itp.
po ostudzeniu ryżu dodajemy pozostałe ww. składniki. Wszystko mieszamy i gotowe. Z
karkóweczką paluszki lizać:)))
www.MniamMniam.pl/forum 106 [ Pobierz całość w formacie PDF ]