[ Pobierz całość w formacie PDF ]

siła woli
lęk, depresja
umieranie
nerki, pęcherz
moczowy
uszy, zęby,
mózg, szpik,
narządy płciowe
późne
popołudnie
centrum
wilgoć
słodki
przyjemny
kandyzacja,
konserw, w
cukrze
Ŝółty, zloty
bursztyn
harmonizujące,
koncentrujące
rozbiegane
myśli
praca
śledziona i
trzustka,
Ŝołądek
usta, ślina,
tkanka
podskórna
WARZYWA
ŚwieŜe
i
młode zielone
warzywa,
zarodki,
kiełki,
sałata,
ogórki,
cukinia,
nać
pietruszki,
pomidory
szczaw
Tablica 3
PRZEMIANA DREWNA – SMAK KWAŚNY
OWOCE
Brzoskwinie,
wiśnie,
pigwa,
kwaśne
winogrona
kwaśne
jabłka
i gruszki,
agrest,
porzeczki,
cytryny,
mandarynki,
pomarańcze,
poziomki,
kwaśny
grejpfrut
rabarbar
PRZYPRAWY
Ocet winny
estragon
melisa
lekarska,
droŜdŜe
ZBOśA,
ZIARNA
W
E
N
pszenica
P
I
N
G
pszenica
L
I
A
N
G
H
A
N
ZWIERZĘCE
PROD.
kura
gęś, baŜant,
gołąb,
wątroba
z
drobiu,
biały ser
kaczka,
zsiadłe
mleko,
kwaśna
śmietana,
jogurt,
biały ser
ZIOŁA,
NAPOJE
krwawnik
hibiskus,
babka zw.,
nać
pietruszki,
cytryna,
sok
brzozowy,
piwo
pszeniczne,
sok
z
porzeczki,
W tablicach 3-7 przedstawiono wybrane produkty Ŝywnościowe, zaliczając je do jednego z pięciu
Ŝywiołów oraz jednej z pięciu właściwości energii czyli według natury energetycznej (re – gorąca, wen
– ciepła, ping – neutralna, liang – ochładzająca, han – zimna). NaleŜy tu jednak uprzedzić czytelnika,
Ŝe w niektórych przypadkach moŜna spotkać nieco inne zaszeregowania, co jednakŜe nie wpływa w
sposób istotny na ostateczny rezultat działania danego produktu. Niniejsze tablice nie mają nic
wspólnego z klasyfikacją makrobiotyczną, zupełnie odmienną od stosowanej w medycynie chińskiej.
54
Tablica 4
PRZEMIANA OGNIA – SMAK GORZKI
WARZYWA
korzeń
łopianu,
korzeń mniszka
lekarski,
boćwina,
cykoria,
karczoch,
endywia, sałata
rabarbar
(korzeń)
OWOCE
orzechy
włoskie
mirabele,
czerwone
czerw,
winogrona,
śliwki,
wędzone
owoce
gorzki
grejpfrut
55
PRZYPRAWY
kakao,
bylica
piołun,
liść wawrzynu,
koper suszony,
tymianek,
szałwia,
rozmaryn,
majeranek
ZBOśA,ZIARNA
Kasza gryczana
Kasza
gryczana,
Ŝyto
ZWIERZĘCE
PROD.
jagnię
baranina,
koza,
ser kozi,
kozie mleko
ZIOŁA,
NAPOJE
Kawa
prawdziwa
Kawa:
prawdziwa,
ze słodu,
lubczyk,
tymianek,
rozmaryn,
czerwony
Ŝeńszeń,
czerwone wino
wrząca
woda
kawa z korzenia
łopianu, herbata
zielona, czarna,
jaśminowa,
piwo,
szałwia,
kw.głogu,
goryczka,
jesion,
kozłek
lek.,
ziele
ogórka
Mniszek
lekarski
R
E
W
E
N
P
I
N
G
L
I
A
N
G
H
A
N
Tablica 5
PRZEMIANA ZIEMI – SMAK SŁODKI
WARZYWA
dynia,
marchew,
korzeń
pietruszki
ŚwieŜy groszek,
bób,
groch,
ziemniaki,
słodka papryka,
suszone
jarzyny, rzepa
buraki, pomidor,
bakłaŜan,
grzyby szlach.,
świeŜe
i
suszone,
szpinak,
szparagi,
ogórek
OWOCE
czereśnie,
wiśnie,
morele,
orzechy
kokosowe,
maliny,
słodkie
brzoskwinie,
orzechy
włoskie
rodzynki,
daktyle, fig',
słodki grejpfrut,
suszone owoce,
migdały
Słodkie jabłka i
gruszki, banany,
arbuz, ananas,
mango,
słonecznik
56
PRZYPRAWY
cynamon
cynamon,
kminek,
siemię
kopru
włoskiego,
anyŜek,
oliwa
z oliwek,
oleje:
sezamowy,
sojowy
lukrecja,
szafran, wanilia,
miód,syrop
klonowy,
słód
jęcz., mleczko
zboŜowe,
sezam
Mleczko
zboŜowe,
siemię lniane
ZBOśA,
ZIARNA
proso
(kasza
jaglana),
kukurydza
ZWIERZĘCE
PROD.
masło
świeŜe,
ser Ŝółty
łagodny,
mleko
owcze
wołowina,
cielęcina, jaja
kurze, Ŝółtko
jaja kurzego,
świeŜe masło i
ser, słodka
śmietana i
mleko krowie
ZIOŁA,
NAPOJE
lawenda,
anyŜek,
biały
Ŝeńszeń,
lukrecja,
liść maliny
liść jeŜyny
biały Ŝeńszeń,
znamiona
kukurydzy
sok z gruszek,
kwiat lipy
korzeń lotosu,
rumianek, liść
babki
R
E
W
E
N
P
I
N
G
L
I
A
N
G
WARZYWA
Ostra papryka,
czosnek,
goździki
czosnek,
cebula,
szczypiorek,
pory, zielona
cebulka
kapusty: biała,
zielona, wioska,
brukselka
rzepa
kalafior,
rzeŜucha,
kapusta
pekińska,
rzodkiew,
rzodkiewka,
seler,
OWOCE
orzeszki
ziemne
57
PRZYPRAWY
Chili imbir
suszony
Imbir świeŜy,
ziele ang., gałka
muszkatołowa
czarnuszka,
curry, bazylia,
kolendra
cynamon,
pieprz
Korzeń kuzu
Mięta pieprzowa
oregano
ZBOśA,
ZIARNA
ryŜ,
owies
Jęczmień
ZWIERZĘCE
PROD.
dzik,
jeleń, baŜant
przepiórka
zając
ZIOŁA NAPOJE
wódka
wódka sake,
wino ryŜowe
arcydzięgiel
imbir, goździki,
biała malwa
Tablica 6
PRZEMIANA METALU – SMAK OSTRY
R
E
W
E
N
P
I
N
G
L
I
A
N
G
OWOCE
PRZYPRAWY
sól, miso,
tamari,
sproszk.
Muszle ostryg
58
Tablica 7
PRZEMIANA WODY – SMAK SŁONY
ZBOśA,
ZIARNA
czarna soja,
ciemne fasole
fasole,
Ŝółta
soja
WARZYWA
zarne
grzyby
algi
ZWIERZĘCE
PROD.
węgorz, łosoś,
krewetka,
karp, sery
pleśniowe
rak
Ŝaby, ostrygi,
kraby, ślimaki
ZIOŁA,
NAPOJE
woda:
źródlana i
mineralna
woda źródlana
W E N
P I N G
LIANG
H A N
Claude Diolosa
jest Francuzem zamieszkałym w RFN. Mając piętnaście lat zaczął uczyć się kuchni japońskiej pod
kierunkiem japońskiego mistrza. W pięć lat później rozpoczął studia u mistrza I. Lunga, specjalisty
tradycyjnej medycyny chińskiej, ucząc się gotować według pięciu przemian, stosować zioła i
akupunkturę; studia te kontynuuje do dzisiaj. Od kilku lat dodatkowo kształci się we Francji w
Europejskim Uniwersytecie Tradycyjnej Medycyny pod kierunkiem mistrza Leong Kok Juena, w
którego rodzinie tradycja medyczna przekazywana jest nieprzerwanie od dwudziestu siedmiu pokoleń!
Claude Diolosa prowadzi od kilkunastu lat samodzielną praktykę oraz wykłada tradycyjną medycynę
chińską na róŜnych kursach w RFN, Francji, Danii, a od kilku lat i w Polsce.
59 [ Pobierz całość w formacie PDF ]